KSKKs Historie

KSKK ble stiftet av Thorbjørn Save høsten 1991.

Thorbjørn hadde allerede bodd i Kongsberg i 7 år, men i denne perioden pendlet han til Nippon karate klubb i Drammen. Før det trente han i Trondheim, først i NTHI (nå NTNUI) fra januar 1976 og fra 1980 i Trondheim karateklubb. I 4 år, fra 1987 til 1990 var han landslagstrener i kata, og følgelig ble det mye reising i tillegg til jobben på Kongsberg.

Da Gymmen Helse og Aktivitetssenter (nå KMT) åpnet ved KIF-huset høsten 1991 ble han spurt om han ville starte opp med karatetrening der og han takket ja til det. Tiden var moden, men det måtte bli i form av egen klubb tilknyttet Norges Idrettsforbund med deres lover og regler. Lokalene var klare og den 26. august startet karatetreningene. Styret ble konstituert den 1. oktober og søknaden om medlemskapet i det som den gang het Norges Karate og Taekwondo Forbund, ble godkjent den 27. november 1991.

Interessen var upåklagelig. Allerede ved oppstarten ble det registrert 37 medlemmer og de fikk trene to økter i uken. Jeg er veldig fornøyd med hva vi har fått til i klubben så langt og gleder meg til fortsettelsen, sa Save i et intervju med Laagendalsposten samme høst. Første gradering ble avholdt den 16. desember.

Ved juletider utvidet tilbudet seg til tre økter i uken – da Save fikk hjelp av den tidligere landslagsutøveren i kumite (kamp) og EM-medaljør, Kari Lunde. Allerede 21. mars, 1992, deltok de første utøverne i et regionalt stevne i Skien. (Anniken Tangerud tok bronse i kata). Senere ble det flere deltagelser og i 1995 ble Anniken Tangerud jr. norgesmester i kumite.

Ved nyttår 97/98 trakk Thorbjørn seg ut av klubben. Betennelse i foten, små barn og husbygging sørget for det. Da tok hans venn Trond Rune Sivertsen over ledervervet. Aktiviteten holdt seg høy med omlag 40 medlemmer, et aktivt styre og deltagelse på stevner, samlinger og godt forhold til naboklubbene Nippon og Vestby karateklubb. Trond var primus motor fram til han ble rammet av kreft i 2005 og gikk bort i 2006. Klubben ble drevet videre et års tid etter det, men ble lagt i koma da flere trenere forlot byen samtidig, og hovedtrener Dag André Fjeldstad ville prioritere egentrening, andre aktiviteter og egne barn fremfor flere instruksjonstimer. Håpet var at en ildsjel med ønske om å drive en karateklubb ville dukke opp i Kongsberg. Øyvind Bjerkvik ønsket å dra klubben i gang igjen høsten 2013. Øyvind hadde trent i Nippon men bodde i Kongsberg og ønsket et miljø her. Han tok kontakt med flere av utøverne som hadde vært aktive før, og fikk ringen sluttet ved å få med Thorbjørn Save som hovedtrener i klubben. KSKK ble formelt startet opp igjen våren 2014. Klubben er fremdeles i en oppbygningsfase, med ca. 50 medlemmer på nyåret 2016.

Følg oss på: