Hvorfor trene karate?

Tja, si det? Når man spør de som har holdt på en stund, så får man forskjellige svar. Noen sier at de trengte noe å gjøre, gå ned i vekt, være sosiale, eller at ungene begynte. Grunnene til å starte kan være veldig mange, men vel så viktig er grunnene til å fortsette!

Etter hvert som man blir kjent med grunnteknikker, så begynner man å tenke over bruksområder. Selv om karate i utgangspunktet kan fremstå som et rigid system med urokkelige prinsipper for hva som er riktig, så er det absolutt rom for kreativitet og refleksjon. I perioder kan mange av tolkningene nesten fremstå som politisk debatt: Når du tror du har skjønt det, så er der mer å tenke på:-)

Livet er en reise, og det å utvikle seg innen karate tilfører mye bra. Du blir kjent med nye mennesker, du har noe å gå til et par ganger i uka, og det er såpass med repetisjon at etter å ha holdt på en stund, så glemmer du det ikke. Det er flere utøvere som har kommet tilbake etter både ett, ti og 17 års pause(!). Dette vil si at det blir mer en livsstil enn en idrett, for der er konstant noe nytt å lære/oppdage.

På tross av at karate er en individuell idrett, så er miljøet inkluderende. Årsaken er enkel: Vil du bli en bedre utøver, så trenger du gode partnere. Derfor har vi alt å tjene på å gjøre hverandre gode, respektere hverandre og vise omsorg for hverandre. Dette betyr ikke at miljøet er fritt for tull og tøys, men alt innen rimelighetens grenser. Du blir uansett ikke vraket til neste kamp, og du må heller ikke sitte på benken imens resten av laget spiller.

Grunnleggeren av Shotokan karate, Gichin Funakoshi, introduserte Dojo kun- et sett med regler for etikette og holdning i dojo. Alle er nummerert med en siden de blir ansett som like viktige:

Hitotsu. Jinkaku Kansei ni Tsutomuro Koto.
Én. Perfeksjoner din karakter.

Hitotsu. Makoto no Michi wo Mamoru Koto.
Én. Vær trofast.

Hitotsu. Doryoku no Seishin wo Yashinau Koto.
Én. Dyrk ånden til utholdenhet.

Hitotsu. Reigi wo Omonzuru Koto.
Én. Respekter andre.

Hitotsu. Kekki no Yu wo Imashimuru Koto.
Én. Unngå voldelig oppførsel.

Det skal også sies: Selv om vi forsøker å perfeksjonere karakter og utholdenhet, så hender det at vi river i pizza på ungene, eller går ut og tar en øl:-)

Hvem kan trene karate?

Svaret er enkelt: Alle. Noen begynner når de er fem. Andre begynner når de er femti. Hvem du er, hva du har gjort, og hva enn du tror du klarer eller ikke, så starter du på en ny retning i det øyeblikket du møter på første trening. Det eneste du må gjøre er å holde kursen, aldri gi opp, og gjøre så godt du kan.

Må man være i god form for å begynne?

Hvis definisjonen av god form er å klare å stå på beina og orientere seg i rommet, så ja. Den formen du trenger for å utvikle ferdighetene dine og kompetansen din, den kommer så lenge du møter på trening:-)

Er der konkurranser i karate?

Ja, hvis man ønsker det. I utgangspunktet er ikke vi en klubb med fokus på konkurranse. Fokuset vårt er personlig utvikling, men om medlemmer skulle ønske å delta på stevner, så vil vi legge til rette for det så langt som mulig. Da kan man konkurrere i kumite(kamp), eller kata(mønster). Noen av treningene vil være kamptreninger, noe som likevel er verdt å være med på selv om man ikke tenker å konkurrere. Erfaringen er uansett ubetalelig.

Er der noen grunner til at man ikke burde trene karate?

Ehh……nei.

Følg oss på: